European Media Partner

De zomer van Humberto Tan

Er stond een zomer vol fantastische sportevenementen op de planning. Het EK Voetbal en de Olympische Spelen stonden al voor de deur, maar helaas zullen we ze dit jaar moeten missen. Voor radio- en televisiepresentator en sportjournalist Humberto Tan geen verrassing. Hoe richt hij zijn zomer nu in?

Met fotografie zet je de werkelijkheid stil waardoor je de verstilling van een beeld opnieuw kunt beleven.

Fotografie, sport, maar ook zijn wekelijkse radioprogramma op Radio 1: voor Humberto gaat het werk in deze rare tijden gewoon door. “Ik verveel me zeker niet. En er is ook thuis meer dan genoeg te doen.”


In eerste instantie wilden we je graag spreken over het EK Voetbal, maar dat is natuurlijk afgelast. Wat ging er door je heen toen je dat hoorde?

“Het was niet totaal onverwachts natuurlijk. Bij de eerste intelligente lockdown wist ik al dat dat EK hem niet ging worden. Dit was de enige juiste beslissingen en dat merk ik bij heel veel beslissingen. Heel veel dingen die we nu normaal vinden zouden voor de coronacrisis ondenkbaar geweest zijn. De hele context verandert, dus die afgelasting was echt noodzaak. Het doet me daarom ook geen pijn. Dat we nu te maken hebben met corona, dat doet me pijn.”


We gaan dus geen voetbal kijken deze zomer en ook vakanties staan op losse schroeven. Wat waren je plannen voor komende zomer? En zijn deze nu veranderd?

“We hadden nog niet echt een plan, maar we wilden er wel graag even tussenuit. We hadden het al over Canada gehad, Italië, Thailand. Allerlei wilde plannen dus, maar nu lijkt het er toch op dat het een huisje hier in Nederland zal worden. Zelfs al worden de vluchten wel weer vrijgegeven, dan is alles nog steeds zo onzeker. Dat risico lopen we liever niet, dan slaan we wel een jaartje over. Dus we gaan lekker voor Nederland, ergens in de natuur waar je van de stilte en de omgeving kan genieten. Dat is ook wel nodig na zo’n intense periode.”


Hoe blijf je zelf fit in deze periode?

“Normaal gesproken train ik heel veel met mijn personal trainer, en de oefeningen die ik van hem krijg doe ik nu ook. Ik deed eigenlijk altijd al heel veel met mijn eigen lichaamsgewicht, dus daar kan ik gewoon mee doorgaan.”


Heb je nog bepaalde thuis-workouts die je aanraadt?

“Als je kunt opdrukken vind ik dat altijd een hele goede om je hele lichaam mee te trainen. Of, als opdrukken nog lastig is, planken. Je kan dat ook allemaal opbouwen, eerst op je ellebogen en daarna op je handen. Je kan ook planken en een waterflesje voor je neerzetten en die van je ene naar je andere hand verplaatsen. Dat hou je dertig seconden vol en herhaal je vijf keer. Vooral die herhaling is belangrijk, dat zet je spieren echt aan het werk.”


“Je kan natuurlijk ook gewoon de trap nemen. Neem dan twee treden tegelijk en probeer je knieën in een hoek van 90 graden te houden zodat je belasting krijgt. Ook online kan je heel veel goede video’s vinden om fit te blijven. Eigenlijk heb je die gewichten en apparaten helemaal niet nodig.”
Wat doe je verder om jezelf thuis bezig te houden?

“Ik werk gelukkig nog, dus dat helpt. Doordeweeks ben ik vooral bezig met voorstellen schrijven, foto’s editten, foto’s archiveren en meetings. Genoeg te doen dus thuis. Ook in mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fotografie. En daarnaast kijk en lees ik ook veel. Zo heb ik onlangs nog het boek Nouri gelezen, over voetballer Abdelhak Nouri.”


Je noemde de fotografie al even, een grote hobby van je. Hoe ben je hierin geïnteresseerd geraakt?

“Eigenlijk ben ik altijd al wel met fotografie bezig geweest, maar op een vrij laag niveau. Onbewust en onbekwaam. Door mijn deelname aan het Perfecte Plaatje werd ik bewuster bekwaam en toen heb ik besloten me verder te ontwikkelen. Dat doe je door het veel te doen, dus ben ik projecten voor mezelf gaan verzinnen. Wat je aan talent niet hebt moet je compenseren met hard werken.”


Wat trekt je zo aan in fotografie?

“Ik vind het heel mooi om beelden vast te leggen, eigenlijk is fotografie een soort verstilling van de tijd. Vroeger had je de serie Ti Ta Tovenaar, daarin konden ze de werkelijkheid stilzetten en weer laten bewegen. Fotografie is eigenlijk zo’n moment, want je zet de werkelijkheid stil waardoor je de verstilling van een beeld opnieuw kunt beleven. Als ik een kolibri goed kan vastleggen, op het juiste moment, scherp, met de juiste lichtinval, compositie en houding, dan kan ik daar erg van genieten.”


Wat is je favoriete onderwerp om te fotograferen?

“Ik heb me niet echt gespecialiseerd in een specifiek onderwerp, maar fotografeer het liefst portretten en dieren. De natuur in zijn algemeenheid eigenlijk. Ik ga altijd op zoek naar verhalen en vind die in de natuur en de verhalen van mensen het interessantst.”


Dat sluit natuurlijk ook heel mooi aan bij je werk. Zijn er nog programma’s die je heel graag zou willen presenteren?

“Ik heb natuurlijk al heel veel gedaan, maar ik vind het programma dat ik nu op Radio 1 maak bijvoorbeeld heel erg leuk. We duiken daarin in de verhalen achter het nieuws, maar we zoeken ook naar balans. Bijvoorbeeld door ook sportgerelateerde verhalen uit te lichten en livemuziek te laten horen. Dat vind ik ontzettend leuk. Een programma over fotografie spreekt me ook enorm aan, of een podcast. Maar uiteindelijk gaat het er bij allemaal om de verhalen van mensen te verzamelen en te vertellen. Dat is het allermooiste.”


Tot slot: de zomer staat natuurlijk voor de deur. Wat is de eerste zomerse activiteit die je onderneemt als we (het hoogtepunt van) de crisis voorbij zijn?

“Iets lekkers eten op een terrasje!”


Humberto’s vijf favoriete plekken in Amsterdam

1. De Spiegelstraat 

2. Het Amsterdamse bos 

3. Langs de Amstel

4. Voor zonsopgang (niet echt een plek, maar heel Amsterdam is prachtig vroeg in de ochtend) 

5. Vanaf het water 


Vijf bucketlist spots om te fotograferen

1. Kaapstad, Zuid-Afrika
2. De Zuidpool 
3. Ushuaia, Argentinië 
4. Mongolië 
5. Het Caraïbisch gebied

Feit

Humberto Tan (1965) werd geboren in Paramaribo. Na de middelbare school studeerde hij rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde af en werd mr. in de Rechtsgeleerdheid, maar al snel maakte hij de overstap naar tv en radio. Zijn carrière begon bij het lifestyleprogramma Forza TV. Hij presenteerde nog verschillende radio- en tv-programma’s, waarbij de focus vaak op sport en in het bijzonder voetbal lag. Ook presenteerde hij vijf jaar lang RTL Late Night, waarmee hij verschillende prijzen won. Sinds hij in 2016 Het Perfecte Plaatje won is hij ook serieus aan de slag gegaan als fotograaf. Momenteel is hij elke vrijdagmiddag te horen op Radio 1, met zijn show Humberto, waarin de verhalen achter het nieuws verteld worden.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles