European Media Partner

De ultieme koffiegids

Vroeger namen we genoegen met een simpel bakkie troost, maar tegenwoordig is er op koffiegebied nog veel meer te ontdekken. Maar wat zijn nou precies de verschillende soorten?

Espresso

Espresso wordt bereid door heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen, aangedrukte koffie te persen. De naam is dan ook Italiaans ‘onder druk’. Het resultaat is een klein kopje sterke koffie voor een extra energieboost.


Cappuccino

Als je in Italië na de middag een cappuccino besteld zal je ongetwijfeld een paar scheve blikken krijgen, deze koffiesoort hoor je namelijk alleen bij het ontbijt te nuttigen. In Nederland doen we er gelukkig niet zo moeilijk over en mag je cappuccino gewoon de hele dag door drinken. Je maakt hem met gelijke delen espresso, melk en melkschuim. Je zet eerst de espresso, schuimt vervolgens de melk op en schenkt deze zo bij de espresso in dat er evenveel melk als schuim bijkomt.


Latte Macchiato

Letterlijk vertaald betekent ‘latte macchiato’ zoiets als bevlekte melk. Net als bij de cappuccino verwarm je de melk, maar je schuimt deze minder op. Je hebt dus meer melk dan melkschuim. Als laatste voeg je de espresso toe, waardoor een mooie verdeling in laagjes ontstaat.


Flat White

De flat white komt vermoedelijk uit Australië en je zou hem kunnen zien als een middenweg tussen de latte macchiato en de cappuccino. Hij bestaat voor één-derde deel uit een dubbele espressoshot en voor twee-derde deel uit warme melk. Bovenop ligt een ultradun laagje melkschuim. Perfect als je de latte macchiato iets te slap vindt, maar geen fan bent van veel melkschuim.


Caffè Lungo

Lungo is Italiaans voor ‘lang’ en deze koffiesoort heeft haar naam dan ook te danken aan het lange extractieproces. Je kan het zien als een uitgerekte espresso. Je gebruikt dezelfde hoeveleheid koffie, maar er wordt meer water door de koffie geperst. Het water neemt meer componenten van de koffie mee, waardoor deze bitterder van smaak is en meer cafeïne bevat. Ideaal voor de lange werkdag.


Caffè Corretto

Toe aan iets sterkers? Dan is de caffè corretto jouw drankje. Bij een corretto wordt er namelijk een scheutje likeur (meestal sambuca of grappa) toegevoegd aan je espresso.

Feit

Koffie ontdekt door een geit?

Jazeker, koffie werd ruim 1500 jaar geleden ontdekt door een geit. Of eigenlijk door een jonge geitenhoeder die zag dat zijn geiten zich energieker gedroegen wanneer ze aten van bepaalde struiken. De herder kookte wat van deze bessen, dronk dit en merkte dat ook hij er meer energie van kreeg!


Delen

Journalist

Related articles