European Media Partner

De Schreeuw om Stilte

Gezondheid en welzijn worden, mede door de coronacrisis, steeds belangrijker.  Ook ons interieur en ruimte beleving krijgen meer aandacht. Logisch, want we zijn meer tijd gaan doorbrengen in ons eigen huis.

Bij ruimtebeleving van je woonkamer, denk je aan schone lucht, lichtinval en een gezellig interieur. De nagalm en harde geluiden bij ons thuis nemen we echter voor lief. We zijn ons daar zelfs nauwelijks van bewust. We wisten allang dat een slechte akoestiek op kantoor niet bevorderlijk is voor de productiviteit en concentratie, maar thuis letten we daar een stuk minder op. Toch valt daar ook wel wat te verbeteren. Tijd om de geluidbeleving thuis ook eens onder de loep te nemen.  


Meer irritaties

We zijn niet alleen vaker thuis, maar ook langere tijd en met meer mensen.  Diverse gezinsleden maken intensiever gebruik van de beschikbare ruimte en produceren samen meer geluid. Daardoor raken we sneller geïrriteerd, met name als het geluid verergerd wordt door ruimteakoestiek die vaak te wensen overlaat. Het thuiswerken en houden van online meetings combineren met het schoolwerk van kinderen is een grote uitdaging en trekt een enorme wissel op je concentratie en flexibiliteit.  


Slechte akoestiek

Onze strakke inrichting, met veel harde materialen, weinig meubilair en veel ramen is weliswaar leuk voor het oog, maar het is een drama voor het oor omdat het zorgt voor extra nagalm, hardere geluiden en ‘flutterecho’s’. Kortom een slechtere ruimteakoestiek en een minder aangename geluidbeleving. Zeer onprettig voor de gezinsleden die in dezelfde ruimte werken, studeren of recreëren.   


Gevolgen

De negatieve impact van een slecht akoestisch klimaat op onze energie, mentale gezondheid, productiviteit en prestatie, gedrag en gehoor is overtuigend aangetoond. Eén op de vijf leraren heeft stemproblemen en er zijn indicaties dat de ruimtebeleving zelfs invloed heeft op de smaakbeleving in restaurants waar vaak wordt geïnvesteerd in het interieur, maar nauwelijks in de ruimteakoestiek. 


Nu we door de coronacrisis meer tijd in ons huis doorbrengen, neemt de bereidheid om te investeren in onze woning alleen maar toe. We voelen feilloos aan dat ons interieur en de ruimtebeleving cruciaal zijn voor ons tevredenheidsgevoel en welbevinden.  De geborgenheid van ons huis helpt ons onze weerbaarheid en veerkracht in stand te houden om weerstand te bieden aan de onzekerheid over de toekomst. De laatste tijd wordt men zich er dan ook langzaam van bewust hoe belangrijk ruimteakoestiek eigenlijk is voor gezondheid en welzijn op langere termijn.   


Oplossingen

Er zijn de laatste jaren enorme ontwikkelingen geweest op het gebied van akoestische oplossingen die tegelijkertijd een decoratieve aanvulling op het interieur vormen, ofwel door te contrasten, of door juist zodanig in de omgeving op te gaan dat ze onzichtbaar aanwezig zijn en stilletjes hun werk doen.

Een akoestische oplossing hoeft daarbij helemaal niet ingewikkeld te zijn.  Voor zowel restaurants en kantoren als de thuisomgeving zijn er tegenwoordig ook eenvoudige geluiddempende oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan akoestische decoratieve panelen als kunstobject aan de wand. Deze zijn er van natuurlijke en duurzame materialen en zelfs in de vorm van gepersonaliseerde prints met geluidsabsorberend effect. Niet alleen weldaad voor je geluidbeleving en rust, het fleurt ook je wand op. Geen beter manier om het ijs te breken als een (print van) een Gauguin of Rembrandt als achtergrond in de videocall. Akoestiek wordt zo een persoonlijk statement. Wat wil je nog meer.

Delen

Journalist

Related articles