European Media Partner

De perfecte wijn tijdens het kerstdiner

Hoewel bier en whiskey steeds meer winnen aan populariteit, drinken de meeste mensen nog steeds wijn tijdens het kerstdiner. Logisch: het is een wereldwijde gewoonte, daardoor toegankelijk en je kan er in principe alle kanten mee op. Maar hoe vind je de perfecte fles? 

“Koop als het even kan met Kerst geen wijnen van minder dan vijf euro.”

Kies ten eerste niet voor een te zware wijn. De kans is groot dat je je buikje rond eet tijdens het kerstdiner, waardoor zware wijnen te heftig kunnen worden. Let bij het kopen onder andere op het alcoholpercentage (het liefst maximaal 13,5 of 14 procent) en probeer wijnen van druiven met veel tanines te mijden (denk aan cabernet sauvignon en temperanillo). 


Daarnaast hoef je echt geen wijnen van boven de twintig euro per fles te kopen, maar kies ook liever niet de goedkoopste fles, zo stelt ook wijnjounalist Ilja Gort. “Door het jaar heen let je natuurlijk op de centjes, maar maak een uitzondering voor het kerstdiner. Koop als het even kan met Kerst geen wijnen van minder dan vijf euro.” 


Bij het kiezen van de druifsoort(en) kan je twee kanten op: het eten of de wijn als uitgangspunt nemen. Gort gaat voor het laatste: “Bij het eten draait alles om de wijn; dus éérst de wijn, dan het eten”. 


Wil je toch liever het eten als uitgangspunt nemen? Kijk dan goed naar wat je serveert (of voorgeschoteld krijgt) en probeer op basis daarvan de gerechten te typeren. Met wat voor smaken krijg je te maken? Bijvoorbeeld vol, vet, zuur, bitter of juist licht. Welke keukens worden gekookt? Denk aan klassiek Frans, Hollands, Aziatisch of juist Midden-Oosters. Bestaat het hoofdgerecht uit voornamelijk groenten, gevogelte, vis, vlees of wild? Al deze informatie helpt mee bij het kiezen van de juiste wijn(en). Je bent op zoek naar de perfecte balans, dus koop wijn die óf vergelijkbaar is met de gerechten óf juist contrasteert.  


Komt het gourmetstel op tafel? Geen nood; ook hierbij kan je heerlijke wijn serveren. Zo tipt Ilja Gort: “Altijd lichte, fruitige wijn bij gourmetten”. Hierdoor wordt het eten niet overheerst door de wijn en blijf je alles goed proeven. 


Tot slot: schenk wijn in het juiste glas. Over smaak valt niet te twisten, maar de vorm kan een hele hoop goed of juist kwaad doen. Zo gedijt een witte wijn het beste in een smaller, hoger glas. Hierin blijft de wijn langer koel en vervliegen de aroma’s minder snel. 

Rode wijn daarentegen drink je het liefst uit een groter en breder glas, waarin de wijn meer contact heeft met zuurstof. Hierdoor kan de smaak zich beter ontwikkelen. Ook kan je de wijn hierin beter walsen, waardoor de wijn wederom extra lucht krijgt. 


Inderdaad, zo moeilijk is het niet om de perfecte wijn voor het kerstdiner te vinden. Let erop dat de wijn niet te zwaar is en investeer net iets meer dan je de rest van het jaar doet. Kijk vervolgens naar welk eten erbij wordt geserveerd en schenk het ten slotte in het juiste glas. Dan kan het tijdens de feestdagen echt niet mis gaan.


Geen 18, geen alcohol

Feit

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat aan de jarenlange daling van alcoholgebruik onder Nederlanders een einde is gekomen. In 2017 dronken Nederlanders gemiddeld ruim 1 procent meer alcohol dan het jaar ervoor. Deze stijging was bij zowel bier als wijn en gedestilleerde drank te zien, maar met name bij speciaalbieren en champagne.

Delen

Journalist

Liselotte Legebeke

Related articles