European Media Partner

De Middellandse Zee onthaast

De Middellandse Zee heeft alles: een riant aanbod aan landen, kleurrijke natuurlandschappen, culturele hoofdsteden en bovenal zon, zee en een lekkere keuken. Ook in de winter kun je hier heerlijk vakantie vieren.

De tijd dat we ieder jaar naar hetzelfde stekje gingen, ligt al lang achter ons. De bestemmingen blijven, maar het reisgedrag vertoont wel verschuivingen. Mensen werken een heel jaar en willen nu echt onthaasten en tot rust komen. De Middellandse Zee is perfect: zon, zee én een lekkere keuken. Een kleinschalige Bed & Breakfast past beter in die visie dan een groot massahotel. Klassiekers als Ibiza, Mallorca en Rhodos blijven het goed doen, maar we zien ook een opmars van pakweg Gozo, Puglia (Zuid-Italië), Catalonië en de Peloponnesos.


Claire Bracke is zaakvoerster van een reisorganisatie en ziet dat Oost-Europese bestemmingen momenteel erg in trek zijn: “Rond de Middellandse Zee denk ik vooral aan Albanië en Montenegro. Mensen zoeken dat ongerepte dat je in zo’n landen nog echt kan vinden. Kroatië en Slovenië blijven ook erg populair.”


Bracke omschrijft dat ook alternatievere reizen rond de Middellandse Zee in populariteit stijgen: “Mensen beleven graag bepaalde streken op een trager tempo. Vertrekkend vanuit een charmant landhuis je vakantie opluisteren met een creatieve kookworkshop, een avontuurlijke kajaktocht of een bezoek aan lokale wijnproducenten.” Een reistrend die eveneens door Roel Verwiel wordt onderschreven.


Wat locaties betreft, zit ook Malta enorm in de lift. Bracke: “De kleinschaligheid van het eiland, het mooie weer en de combinatie citytrip en natuur hebben hier de grote aantrekkingskracht.” 


De kinderen spelen uiteraard ook een grote rol in het reisverhaal. Als zij het naar de zin hebben, dan ook de ouders. Enerzijds zijn er de ouders met kinderen tussen de nul en de tien jaar: Die gaan echt voor quality time met het gezin. De vakantie moet hun drukke dagelijkse leven compenseren. Anderzijds zijn er de kinderen tussen de tien en de vijftien jaar: Hier willen ouders vooral iets bijbrengen aan hun kroost: cultuur, geschiedenis, natuur en culinaire diversiteit.


Aan de andere kant zullen bepaalde gezinnen altijd kiezen voor een all-in vakantie vlakbij het strand en met een groot watercomplex rond het zwembad. “Voor kinderen werkt water altijd”, vertelt Evy Janssens, hostess op Ibiza. “Ik hoor vaak van ouders die enkel maar een foto op internet hoefden te tonen van het zwembad en de glijbanen en de kinderen waren verkocht. Bovendien is er bij een all-in steeds het comfort dat je nooit hoeft te kijken voor eten en drinken en de reis amper duurder uitvalt dan gepland. Dat geeft bij een bepaald publiek toch de doorslag.” 


Feit

21 jaar kan je reizen naar de Middellandse zee, want exact zoveel landen worden erdoor begrensd of liggen er pal in. Als je in Spanje begint, kom je achtereenvolgens tegen: Spanje, Frankrijk, Italië, Slovenië, Kroatië, Bosnië & Herzegovina, Montenegro, Albanië, Griekenland, Turkije, Syrië, Libanon, Israël, Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko tegen. En dan mag je zeker Malta en Cyprus niet vergeten. Maar misschien toch nog even wachten met het inplannen van Syrië.

Delen

Journalist

Related articles