European Media Partner

De keuken van je dromen

Vroeger verborgen we de keuken het liefst voor onze gasten. Tegenwoordig is dat een héél ander verhaal. “Vandaag de dag mag de keuken écht gezien worden.”

“Als ik een keukenwerkblad maak van industrieel vervaardigd natuursteen, dan verwerk ik ditzelfde materiaal graag subtiel in de kast in de woonkamer”


Kembra - het Purmerendse bedrijf van Rutger Brand- staat bekend om zijn handgemaakte keukens. Maatwerkspecialist Kembra produceert al zestien jaar voor particulieren, architecten en bedrijven. Geen opdracht is oprichter Brand te gek. Hij is van huis uit meubelmaker, en kan werkelijk álles zelf maken; ook zijn eigen keuken bouwde hij om tot droomkeuken. 


Wat is dé keukentrend van nu? 

“De ‘marmerlook’ is érg populair. En transparantie - open kasten - dat is helemaal van nu. Al brengt deze trend natuurlijk nadelen met zich mee: alle spullen moeten netjes worden opgeborgen – áltijd. En lang niet elk keukenapparaat ziet er mooi uit. Niemand wil dat zijn blender in het zicht staat. Daarom wordt vaak gekozen voor de ‘halve oplossing’. De bovenkant van de keuken is transparant, en de onderkant gesloten. Een keuken moet natuurlijk wel praktisch blijven. Nog een trend: omdat we steeds meer verse groenten eten, wordt ons geregeld gevraagd een ruimte te creëren voor een mini-tuintje in de keuken.”


Met welk materiaal werk jij het meest? 

“Industrieel vervaardigd natuursteen uit natuurlijk kwarts is populair en dit materiaal werkt fijn. Er zijn niet van echt te onderscheiden marmerlooks verkrijgbaar! Deze materialen lijken sprekend op écht marmer, en hebben veel voordelen. Echt marmer is een erg kwetsbare, zachte steensoort, die nooit in aanraking mag komen met zuren. Met marmer moet je altijd voorzichtig zijn. En tijdens het koken wil je natuurlijk niet bang zijn een beetje wijn te morsen, en je keukenblad daarmee onherstelbaar te beschadigen. Nog een voordeel van industrieel vervaardigd natuursteen: je kunt zelf bepalen waar de aderen komen, en elke kleur uitkiezen die er bestaat. In mijn droomkeuken heb ik gekozen voor een Eternal-Marquina aanrechtblad (een zwarte composietsoort) van waterafstotend kwartscomposiet met witte aderen. Echt prachtig.”


Wat is er op ‘keukengebied’ veranderd de laatste jaren?

“Mensen leven tegenwoordig veel meer in de keuken dan vroeger. Eerder werd de keuken als het ware verstopt voor de gasten. Vandaag de dag mag de keuken écht gezien worden. Wij merken dat het steeds belangrijker wordt dat de keuken tot in de puntjes verzorgd is. Het is niet langer uitsluitend een ruimte waarin gekookt wordt. De open keuken is populair, en de ruimte moet passen bij de rest van het huis. Wij zorgen graag dat woningen één geheel worden. Ik vind het geweldig om details terug te laten komen in de verschillende ruimtes. Als ik een keukenwerkblad maak van industrieel vervaardigd natuursteen, dan verwerk ik ditzelfde materiaal graag subtiel in de kast in de woonkamer. Dat ziet er geweldig uit.”

Delen

Journalist

Related articles