European Media Partner

De beste wijnen voor het kerstdiner

Het kerstdiner is niet compleet zonder een bijpassende wijn. Gaan we dit jaar voor rood, wit of toch bruisend?

Ruud Heuvelmans is directeur en vinoloog van de bijna honderdjarige Wijnhandel Léon Colaris uit het Limburgse Weert. Colaris biedt de Nederlandse wijnliefhebber een grote Collectie wijnen aan. Uiteraard kan je er terecht voor de beroemde Grand Cru’s, maar daarnaast heeft het proefpanel van Colaris een uitstekende neus voor trouvailles: onontdekte wijnen met sterallure die veel wijn voor je geld bieden. We vroegen Ruud naar tips voor speciale wijnen voor de feestdagen. 


Chardonnay

“Ik heb vier favorieten. Allereerst een fraaie 100 procent Chardonnay uit de Limoux van de Nederlandse familie Panman: Rives-Blanques Cuvée Odyssée 2019. Een echte trouvaille. Deze wijn wordt ook wel de ‘Meursault van het Zuiden’ genoemd. Hij doet dan ook echt bourgondisch aan, behalve het prijskaartje... De beroemde wijnrecensent Jancis Robinson schreef eerder bijzonder treffend over deze cuvée: ‘You’d quite happily pay twice as much if it said Puligny on the label’. Dus houd je van een goede witte Bourgogne, probeer dan zeker ook eens de Cuvée Odyssée van Jan en Caryl Panman.”


Mooi rood

“Als tweede een rode wijn uit de Rhône met een bijzonder verhaal: Côtes-du-Rhône ‘Les Champauvins’ 2018 van Grand Veneur. Ik mag verklappen dat deze ‘gewone’ Côtes-du-Rhône afkomstig is van een wijngaard die grenst aan het prestigieuze Châteauneuf-du-Pape, maar zo niet mag heten. Slechts 3 meter is de afstand tot de appellationgrens! Deze wijn is absoluut Châteauneuf-waardig en siert je kerstdiner voor een fractie van de prijs van de beroemde Châteauneufs. Je tafelgenoten zullen versteld staan!”


Bordeaux

“Mijn derde favoriet is Château La Tour de By 2016. Dit Médoc château is het paradepaardje van Colaris waarmee we al ruim 45 jaar de Nederlandse Bordeaux liefhebbers een groot plezier doen. Het château, gelegen midden op een grindheuvel even ten noorden van Saint-Estèphe, wordt in de wijngaarden en in de kelders als de beroemde châteaus gerund en heeft ook echt Grand Cru Classé-kaliber. De La Tour de By van 2016 - een groot jaar voor Bordeaux - is een kroon op ieders kersttafel. En toch zeer betaalbaar! Perfect op dronk, maar kan evengoed nog tien jaar in een goede kelder bewaard blijven.”

“Ik ben een groot Bordeauxliefhebber, dus mijn vierde favoriet is ook een Bordeaux: 3e Grand Cru Classé Château Langoa-Barton 2016. Deze magistrale Saint-Julien is pure verwennerij. Nu al. En als u wel het geduld heeft om hem op te leggen: je kunt deze bewaarwijn zelfs nog drinken tijdens Kerstmis 2039....”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles