European Media Partner

Culinaire zomer in de stad: lekker en gemakkelijk

Monique van Loon, culinair schrijver, is mede-oprichtster van Culy en runde daarvoor acht jaar lang de meidenwebsite Girlscene.nl. Ongeveer twee jaar geleden stopte ze bij Culy en sindsdien schreef ze onder andere een boek, doet ze receptontwikkeling voor culinaire klanten en verzorgt ze de wekelijkse rubriek Op Schoot in Het Parool. 

Waar komt je passie voor eten en koken vandaan?

“Ik hou ontzettend van lekker eten, het is er met de paplepel ingegoten bij mij thuis. We gingen veel uiteten en ik was altijd met koken bezig. Zo stond ik bijvoorbeeld met kerst enorme diners te bereiden voor mijn familie en was ik altijd met mijn neus in de kookboeken te vinden.”


Het was een bijzondere situatie de afgelopen paar maanden, hoe heb jij deze ervaren?

“Ik heb geprobeerd voor een combinatie van zelf koken en afhalen bij de lokale eettentjes te zorgen. Ik kom heel graag in de horeca, dus ik vond het heel jammer dat ze allemaal dicht moesten. Zij hebben het erg zwaar en ik hoop ook dat ze allemaal open kunnen blijven na de crisis. Ik heb geprobeerd ze dan ook te supporten door af te halen en ze ook te adviseren waar nodig. Zo hebben een aantal restaurants mij benaderd om advies te geven over hun bezorg/afhaalpakketten met betrekking tot bijvoorbeeld de bijgevoegde tekst, is die duidelijk? Wat moeten de klanten zelf opwarmen of zelf toevoegen? Ook bestelde ik af en toe een mysterybox. Er ontstonden vele initiatieven van boeren net buiten de stad die deze pakketten aanboden. Zo ondersteun je niet alleen de lokale ondernemers, maar ben je zelf ook lekker bezig in de keuken en kook je met bijzondere producten.” 


Wat eet je graag op een zomerse dag?

“Ik fiets graag door de stad om bijvoorbeeld in de Javastraat in Oost bij Tigris & Eufraat de beste falafel te halen of op de Ten Katemarkt hummus en olijven. Ik neem dan alvast de koeltas mee om gelijk de boodschappen in te doen. Daarna nog wat Turks brood bij de Turkse bakker en een flesje wijn en klaar om naar het park te gaan. Heerlijk! Je kunt bijvoorbeeld ook wraps maken of koop een groot, rond brood bij de bakker en haal de bovenkant eraf. Stop hier lekkere ingrediënten als mozzarella of tomaat in met veel kruiden. Doe het ‘dakje’ er weer op en wikkel het goed in vershoudfolie en aluminimumfolie. Voor een lekker verfrissend drankje doe ik het vruchtvlees van een watermeloen (zonder de pitjes) in de blender. Superlekker en het is net een ‘slush puppy’. Of natuurlijk met een lekkere scheut vodka erin.”


Sta je dan ook zelf in de keuken uitgebreid te koken?

“Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Ik kan bijvoorbeeld heel goed zelf hummus maken, maar ik weet dat het van de Ten Katemarkt gewoon lekkerder is. Dit hoeft niet altijd gelijk duurder te zijn. Je kunt heel goed slim shoppen, ook in de stad. Soms moet je alleen even goed zoeken. En ik zorg er altijd voor dat ik niets in de plastic bakjes thuis serveer, daar heb ik echt een hekel aan. Ik maak het graag eigen, door bijvoorbeeld de hummus te serveren met een scheut olijfolie en wat chilivlokken, in een leuk schaaltje.”


Naar welke restaurants ga je graag in de zomer?

“Ik ga graag naar restaurants met kleine terrasjes, voor dat echte Parijse bistro gevoel. Ik kom dan ook graag bij Pastis op de Eerste Constantijn Huygensstraat of ga ik naar Spaghetteria in West, het lijkt altijd net alsof ik even op vakantie ben als ik hier eet. Verder ga ik graag naar Sjefietshe in de Pijp of bestel ik de lekkerste Koreaanse gefrituurde kip bij Uncle Lee.”


Naast de publicaties als culinair journalist heeft Monique dit jaar ook een boek uitgebracht, Je bent jong en je krijgt wat, over haar leven gedurende de periode waarin ze vocht tegen baarmoederhalskanker. 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles