European Media Partner

Creatief in Shape

We weten allemaal dat bewegen gezond is, maar elke dag dat bekende rondje rennen door het park of weer naar de gym om dezelfde routine oefeningen uit te voeren kan gaan vervelen. Gelukkig zijn er nog ontzettend veel sportieve manieren om je lichaam met gemak in vorm te houden. Een greep uit een reeks creatieve alternatieven:


Binnen de fitness wereld is op het moment de High Intensity Interval Training (HITT) een populaire trainingsvorm. Deze term bestaat uit effectieve ‘full body’ trainingen met een combinatie van kracht en cardio, waarbij je het uiterste van jezelf vraagt. De lessen versterken in korte tijd je kracht en vergroten je uithoudingsvermogen. Ook zorgen de intensieve workouts voor een hoge calorieverbranding en is het een effectief middel voor meer spieropbouw. Zo is de Holy Box een HITT-vorm van trainen die geïnspireerd is op het ouderwetse boksen.Tijdens een les van 50-minuten wissel je oefeningen op aqua bags af met kracht oefeningen. Het tempo is zeer intensief en het voelt letterlijk als een strijd die je met jezelf aangaat. De Holy Shred is een bootcamp les waarbij hardlopen afgewisseld wordt met krachttraining. Je daagt hierbij elke spier in het lichaam uit en bouwt tegelijkertijd aan een ijzersterke conditie. Zowel fysiek als mentaal!


Boulderen is ook een creatieve manier om in vorm te blijven. Een opzichzelfstaande sport die allang niet meer alleen synoniem staat voor kinderfeestjes of bedrijfsuitjes. Het boulderen (klimmen) gebeurt langs een vier meter hoge wand en de sport is ontstaan als afgeleide van de wandklimsport. Ervaren klimmers gebruiken het bouldergedeelte in de klimhal om speciale technieken te trainen en ze wijzen grepen voor elkaar aan. Zo maken ze zelf ¬routes. Onderaan de wand ligt een stevige mat waarop je zacht valt, als je er vanaf glijdt. Boulderen is een fysieke sport, maar er komt ook veel denkkracht bij kijken. Je bent steeds aan het uitproberen en aan het nadenken over de volgende stap. Een boulder 'toppen', zoals het bereiken van de bovenste greep van een route wordt genoemd, is praktisch als het oplossen van een puzzel.

 

En als je liever wat uitdaging zoekt met veel afwisseling is CrossFit vast een geschikte manier. Hier krijgt verveling letterlijk geen kans om toe te slaan. De filosofie achter CrossFit is om niet in één specifiek onderdeel te specialiseren want het zou tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling kunnen leiden. Je beoefent daarom verschillende soorten sport; van gewichtheffen, powerliften, gymnastiek tot atletiek. Alle spieren worden zo aangepakt, je wordt er functioneel fit van en je bouwt kracht en conditie op. De oefeningen hebben vrijwel altijd te maken met natuurlijke lichaamsbewegingen. Denk aan klimmen, tillen, duwen, trekken, stoten, springen en rennen. En je gebruikt voorwerpen zoals barbells, dumbbells en kettlebells, maar ook items als tractorbanden, zandzakken en touwen. Lekker afwisselend en dus uitdagend!


Ook dansen is natuurlijk een simpele manier om je lichaam voldoende te laten bewegen. Je maakt namelijk tijdens het dansen veel uiteenlopende bewegingen waarbij je continu draait en je gewicht zich verplaatst. Dit verbetert je evenwichtsorgaan en stabiliteit en je blijft zo flexibel. Bovendien is dansen goed voor zowel je humeur als je hersenen. Want tijdens het dansen volg je de muziek, denk je na over de bewegingen en reageer je razendsnel op je danspartner. En wat dacht je van planning, ruimtelijke inschatting en emotie? Oftewel: je hersenen draaien overuren en door het trainen van je hersenfuncties optimaliseer je ze!

Delen

Journalist

Related articles