European Media Partner

Buitenruimtes met een visie

Een buitenruimte is meer dan alleen een grasveldje met een plekje om te zitten. Het is een visie volgens Peter Bouw, oprichter en eigenaar van Buro Buiten.

“Doordat ik tuinarchitectuur mix met de persoonlijke wensen van de klant word ik ook wel eens door hen een tuinvisionair genoemd, waarbij ik de rol van een dirigent op mij neem. De hovenier heeft verstand van het groen, de stratenmaker van het maken van een stoep en de timmerman van het maken van een veranda in de buitenruimte. Al deze disciplines samen maken een hoogwaardige buitenruimte en die stuur ik aan. Vroeger was ik altijd al heel graag buiten en zag de buitenruimte als mijn eigen universiteit. Er valt zoveel te leren en experimenteren. Daarnaast help ik graag de mensen met mijn kennis te zoeken naar de mogelijkheden om een buitenruimte te optimaliseren.”Peter Bouw, oprichter en eigenaar van Buro Buiten


Buitenleven 

Door de jaren heen is het buitenleven steeds belangrijker geworden. “Vroeger maakten we een mooie bloemenperk in de tuin en dat was het. Maar het is nu veel meer een belevenis geworden”. En dat maakt dat er ook veel meer mogelijk is, zoals verschillende stijlen, bijzondere ornamenten, aandacht voor duurzaamheid of het opvangen van regenwater en daarmee de tuin laten besproeien. Door aandacht te besteden aan alle mogelijkheden ontzorg je iemand in het proces van het aanleggen van een buitenruimte. “Maar tegelijkertijd vind ik ontzorgen een gevaarlijk woord. Je hebt de intentie en de commitment om de buitenruimte zo goed mogelijk aan te leggen. De klant daarbij zoveel mogelijk meenemen in het proces en de mogelijkheden om zo de beste keuzes te maken is daarbij van belang, waardoor je als opdrachtgever heel veel invloed hebt om je eigen droomplek te creëren.”


Visie

Mijn visie is eigenlijk eerst een ijzersterk plan maken, gaat Peter verder. “Voor mij zijn binnen en buiten onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een goed verloop tussen de binnen- en buitenruimte is dan ook heel belangrijk. Allereerst kijk ik naar de kwaliteiten die er al aanwezig zijn. Wat zijn bijvoorbeeld de looplijnen en zichtlijnen in de buitenruimte? Waar zouden bomen en planten goed kunnen staan? Maar ook zijn zon, schaduw en privacy belangrijke elementen. Vervolgens kijk ik met de klant waar hij of zij blij van wordt en hoe ik dit kan vertalen naar bijvoorbeeld de styling. Nadat het plan is gemaakt ga ik samen met team aan de slag met het materiaal. Wat voor soort tegels kan ik gebruiken en met welke materialen ga ik aan de slag? Hierin kunnen ook zoveel keuzes gemaakt worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van planten en bloemen in de buitenruimte die veel vogels en insecten aantrekken. Deze geven tegelijkertijd ook kleur en geur aan de buitenruimte. Of wil je overdekt zitten, wellness of moestuin? Het is allemaal mogelijk. Hiermee creëer je ook het persoonlijke karakter. Het belangrijkste is het komen tot een goed plan waarin de balans tussen binnen, buiten, persoonlijke wensen van de opdrachtgever bij elkaar komen voor een zo optimaal mogelijk resultaat. Persoonlijk wil ik tot een uitvoering komen die klopt, waarbij natuur en architectuur hand in hand samen gaan.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles