European Media Partner

Buiten eten, zomers genieten

In de zomer gaat er niets boven lekker lang buiten tafelen met vrienden en familie. De barbecue en de picknick blijven onverminderd populair!

Barbecueën als een pro

De tijd dat barbecueën betekende dat je een paar karbonades, een bak rundvleessalade en een mandje droge stokbroodjes met kruidenboter op tafel zette is al lang voorbij. Tegenwoordig kan en mag alles op de barbecue. Denk bijvoorbeeld aan heerlijke groentespiezen, gepofte zoete aardappel of een mooi stuk zalm, en dat alles geserveerd met een frisse groene salade en Turks brood met humus en tzatziki. Je kunt de barbecue zo gezond of ongezond maken als jij zelf wilt.


Belangrijk is om het rooster goed schoon te houden, de grill goed in te vetten om aanbranden te voorkomen, en natuurlijk zorgen dat het vlees goed gaar is. Een schoon rooster zorgt dat je vlees(vervanger) of vis niet aan de barbecue plakt. Zorg voor meerdere zones op de barbecue, zodat je vlees dat te heet wordt (en daardoor aanbrandt terwijl het vanbinnen nog niet gaar is) kunt verplaatsen naar een koelere zone, waar het verder door kan garen. Om te checken of je vlees gaar is kan je het beste een digitale thermometer gebruiken, als de kerntemperatuur klopt, dan is je vlees gaar en kan je het zonder problemen eten.


TIP: Geef je vlees een biercoating! Open een flesje, schud deze rustig en laat steeds een beetje bier op het vlees komen. Het geeft een extra lekkere smaak én zorgt dat het vlees niet uitdroogt!


De perfecte picknick

Geen zin om in je eigen achtertuin te zitten? Trek er dan op uit met een picknickmand. Kies een mooi plekje in het park of bos, leg je kleedje neer en stal al het lekkers uit. Een goede koeltas of koelbox kan hierbij niet ontbreken, want je wilt natuurlijk niet dat de salade bij aankomst al verlept is, of dat je roseetje lauwwarm uit de fles komt.


Brood is bij uitstek geschikt voor de picknick, maar neer je stokbroodje of bolletjes wel ongesmeerd mee, niemand geniet van een klef broodje met kaas. Sowieso is kaas alleen een beetje karig, serveer er gegrilde groenten of een lekkere mangochutney bij om je picknick echt feestelijk te maken. Ook humus met paprika of een zelfgemaakte eiersalade doen het goed op een warme zomerdag.


Zorg daarnaast ook voor een lekkere salade, bijvoorbeeld met couscous en lekker veel groente, of een frisse salade met komkommer en tomaat. Ook lekkere zelfgemaakte snacks kunnen bij een picknick niet ontbreken. Denk aan geroosterde kikkererwten en gesneden groenten met een lekkere dipsaus of zelfgemaakte humus. Ook fruit, bijvoorbeeld een (water)meloen of druiven, is onmisbaar. Ga voornamelijk voor licht verteerbare gerechten, van een stevige maaltijd krijg je het alleen maar warmer.


TIP: Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat! Neem bestek, bekers, borden en een mooi picnickkleed mee, en vergeet vooral de zonnebrandcrème niet!


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles