European Media Partner

Binnenkijken bij het College Hotel

Tot haar 27ste was Anita danseres bij Het Nationale Ballet en begon daarna haar carrière in de hotellerie. In 2017 opende zij samen met haar partner wijnbar Shiraz aan de Lijnbaansgracht, dat tot beste wijnbar van 2019 is uitgeroepen. Gevestigd in een voormalig (kost)school nam Anita afgelopen september de leiding over van het College Hotel en sindsdien maakt het een grote verandering door. Het College Hotel telt 40 kamers, die allemaal anders zijn ingericht. 

Hoe laten jullie de oude elementen van het gebouw terugkomen in het interieur?

“Het is een monumentaal pand met een art deco-stijl. Vooral in de kamers zie je een aantal art deco elementen terugkomen zoals lampen, handvaten en de kasten. Vijf jaar geleden is het Ferilli’s concept in het hotel gekomen en die hebben veel art deco elementen er weer uitgehaald. Zij brachten een stijl mee die vrij kil aan deed met lichte beige banken, witte stoelen en tafels met wit linnen. Een ‘cleane’ uitstraling wat eigenlijk helemaal niet bij de uitstraling van het pand past. Een aantal van deze elementen zie je nog steeds. Maar steeds meer proberen wij echt onze Shiraz stijl toe te passen.”  


Hebben jullie een interieur designer?

“Nee. Ja en nee. Negentien jaar geleden toen het College Hotel een hotel werd is er heel duidelijke visie geweest, waarbij de art deco-stijl centraal stond in op dat moment een modern jasje. Vijf jaar gelden kocht een grote partij het hotel en is er een interieur designer in de hand genomen. En dat was prachtig. Toen hebben ze fantastische dingen gedaan, met de meest prachtige behangen van Chanel en Dior en moderne prints. Dat was vijf jaar geleden al totaal vernieuwend.”


Wat is jullie stijl? Wat is jullie idee daarachter? 

“We proberen onze Shiraz stijl hier in het interieur terug te laten komen. Inspiratie uit het Midden- Oosten staat centraal, van de stad Shiraz. Dit doen we door een warme, gezellige en toegankelijke sfeer te creëren. Ook is Shiraz de naam voor de druif waar veel rode wijnen van worden gemaakt. Toevallig hadden we deze twee verschillende betekenissen van Shiraz ook al in het interieur van onze wijnbar op de Lijnbaansgracht toegepast, door bijvoorbeeld een aantal gekke dingen als hekken van een Frans kasteel te gebruiken in combinatie met veel warme kleuren zoals blauw, groen en een gele kerrie kleur. In het College Hotel passen we deze combinatie zelf toe, maar voor onze wijnbar op de Lijnbaansgracht hebben we samen gewerkt met Bart van Dulmen.”


Wat is de sfeer die jullie willen uitstralen?

“De sfeer die wij willen uitdragen is die van een boetiek hotel met veel persoonlijke aandacht, mooie producten in een informele sfeer. Iedereen is bij ons welkom.” 


Hoe onderscheiden jullie van de rest van de hotels in Amsterdam? Wat voor extra’s bieden jullie? 

“Heel veel persoonlijke aandacht en werken met mooie producten, maar op een informele manier. Dus acteren op het vijf sterren niveau maar met persoonlijke aandacht. En wij doen echt iets anders met ons concept. Wij hebben geen restaurant, maar een wijn en foodbar. Er zijn wel heel veel wijnbars, maar met ons eten doen wij echt iets anders dan de anderen. De meeste wijnbars komen niet verder dan een goed kaasplankje en charcuterie. We hebben in totaal 26 gerechtjes op onze kaart, met onder andere octopus en kwartelboutjes, die de hele dag verkrijgbaar zijn. Ongeveer 3 à 4 hapjes staat gelijk aan een volledige maaltijd. Het belangrijkste is dat de mensen hier komen om samen wijn te drinken en eten te delen op een toegankelijke manier. Ook de buurt moet zich welkom voelen bij ons van jong tot oud. Dat is het concept dat we willen neerzetten. Ook hebben we voor onze wijnkaart iets nieuws bedacht en hebben wij de wijnen in 16 smaakprofielen, zoals hout of fruit, onder verdeeld en daar een icoontje aan verbonden Dit maakt het heel overzichtelijk voor onze gasten. We zijn de eerste in Nederland die dit zo doen. Deze dingen zijn heel duidelijk gebonden aan ons concept en hoe wij ons onderscheiden van de rest.”  

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles