European Media Partner

Beter voor mens en milieu; kies eens voor duurzame verf!

Een vegan levensstijl wordt steeds belangrijker. Wat begon in de voedingsindustrie, loopt steeds meer door naar andere aspecten van ons leven. Zo is duurzame verf in ons interieur de afgelopen jaren enorm populair geworden.

Duurzame wereld 

Ook Iris Floor, expert op het gebied van duurzame verf, ziet deze toename. “Steeds meer mensen willen bijdragen aan een zo duurzaam mogelijke wereld. Niet alleen door geen dierlijke producten meer te eten, maar ook door producten te gebruiken die zo min mogelijk schade aan het milieu toebrengen.” Duurzame verf bevat geen, of zo min mogelijk chemische ingrediënten of gevaarlijke stoffen, zoals VOS, volgens Iris. “In verf zit eigenlijk altijd VOS, dat staat voor vluchtige organische stoffen. De meeste oplosmiddelen in verf en lak zijn vluchtige organische stoffen. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een vermindering van viscositeit en een betere verdeling van de verf. In duurzame verf zit bijna geen, tot zelfs nul procent VOS, terwijl de kwaliteit even goed is.” Tegenwoordig is biologische verf niet alleen een onderwerp voor de ‘geitenwollen’ sokken types, vertelt Iris. “Er zijn tegenwoordige ontzettend veel verschillende soorten en trendy kleuren duurzame verf op de markt.”


Iris Floor, expert duurzame verf


Verf met voordelen

Het grootste voordeel van duurzame verf is dat het past in de lifestyle van mensen, aldus Iris “Persoonlijk vind ik het prettig om te weten waar de producten die ik gebruik vandaan komen. Daarnaast brengt het minder schade toe aan mens en milieu.” Bovendien is de geur bij verf vaak een heikel punt, gaat Iris verder. “Sommige mensen krijgen zelfs hoofpijn van de penetrante geur. Duurzame verf is gemaakt op waterbasis en niet op oliebasis wat ervoor zorgt dat de verf een ‘aangename’ geur heeft. Dit zorgt er ook voor dat de verf gemakkelijk van de huid te verwijderen is, zwangere vrouwen de verf kunnen gebruiken en dat de verf niet schadelijk is voor kinderen.”


De ontwikkelingen rondom duurzame verf zijn een ongoing process. Zo kan de plastic emmer al vervangen worden door een aluminium emmer. Ook wordt er gekeken hoe het hele proces duurzamer kan. “Er zijn ontzettend veel manieren om bij te dragen aan een milieuvriendelijke wereld. Kiezen voor een duurzame verf draagt daaraan bij en is niet alleen goed voor het milieu, maar ook gezonder voor de bewoners.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles