European Media Partner

Bescherm deze zomer ook je ogen

De zomer is in volle gang en we hebben van heerlijke zonnige dagen mogen genieten. Voor onze ogen is die zon echter helemaal niet zo fijn. Het is daarom van groot belang om een goede zonnebril aan te schaffen die je ogen beschermt tegen schadelijke Uv-straling.

Een langdurige blootstelling aan Uv-straling verhoogt namelijk het risico op staar (cataract) en de netvliesaandoening macula degeneratie. Deze aandoening is de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht, zo stelt het Oogfonds. Deze aandoeningen wil je natuurlijk koste wat het kost vermijden, dus doe je er goed aan je ogen te beschermen tegen de zon.


Op latere leeftijd

Volgens het WHO wordt zo’n 20 tot 25% van alle gevallen van staar veroorzaakt door overmatige blootstelling aan Uv-straling. Net als bij huidkanker treden de meeste oogziektes pas op na een opeenstapeling van schade na jaren van blootstelling aan Uv-straling. Deze ziekten komen daarom ook vaak pas op latere leeftijd naar voren. Dat maakt het ook zo venijnig. De Uv-straling kun je niet zien of voelen, dus je hebt niet door hoe veel schade het eigenlijk aanricht.


Kies de juiste zonnebril

Gelukkig is het wel mogelijk om de Uv-straling tegen te houden met de juiste zonnebril. Het belangrijkste is dat je zonnebril een filter heeft dat ervoor zorgt dat de straling tegengehouden wordt. Deze filters heb je in vijf verschillende categorieën. De laagste categorie, categorie nul, laat 80 tot 100% van het zonlicht door. Deze glazen bieden dus weinig bescherming en zijn eigenlijk meer voor de show. Als je echt een goede zonnebril wilt moet je kijken naar categorie drie of vier. Brillen in categorie drie laten slechts 8 tot 18% van het zonlicht door en zijn daarom echt geschikt om je te beschermen tegen fel zonlicht. Daarnaast zijn er ook nog zonnebrillen met een filter in categorie 4. Deze glazen laten maar 3 tot 8% Uv-straling door en zijn hierdoor erg donker. Deze zonnebrillen worden bijvoorbeeld gebruikt tijdens het skiën of aan zee, maar zijn door hun donkerte niet geschikt om mee auto te rijden. Op een mooie zonnige dag is een zonnebril in categorie 3 dus het meest geschikt.


In Europa kan je aan het CE-certificaat aflezen of jouw zonnebril voldoet aan de Europese richtlijnen. Heeft een zonnebril dit certificaat, dan is deze geschikt voor de meeste situatis en weet je dus zeker dat je goed beschermd bent tegen schadelijke Uv-straling. Daarnaast is het ook belangrijk dat het montuur goed aansluit op het gezicht om te voorkomen dat het Uv-licht de ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken. Ook is het natuurlijk mogelijk te gaan voor een zonnebril op sterkte, met multifocale glazen of met een leesgedeelte, zo lang je maar kiest voor een model dat het zonlicht goed filtert. Zo bescherm je deze zomer ook je ogen tegen de zon.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles