European Media Partner

‘Bak dit jaar eens een heerlijk paasbrood’

Eitjes schilderen, een paasstol bakken en lekker lang lunchen. De van tv bekende kok en meesterpatissier Rudolph van Veen vindt Pasen misschien nog wel leuker dan Kerstmis.

Bij Pasen denkt Van Veen aan die ooit zo drukke dagen in de patisserie, toen de winkel op tijd moest worden voorzien van paasstollen en chocolade, maar ook aan paaseieren verstoppen in de tuin. Iets wat hij nog altijd graag voor zijn zoon en neefjes doet. “Dit blijft gewoon zo leuk en gezellig. Maar het is opmerkelijk dat, ondanks dat er een heel kinderteam wordt ingezet, nooit alle eieren worden gevonden. Ik heb wel eens een paar dagen later een gekleurd papiertje teruggevonden. Nu hebben we een hoop vogels en eekhoorns in onze tuin, dus wie weet hebben wat dieren van de eitjes gesnoept? Een grappige gedachte.”


Asperges, paasbrood en lamsbout

Na het zoeken van de eieren is het voor de meeste families tijd voor een uitgebreide lunch, waarbij de tafel over het algemeen wordt voorzien van knapperige broodjes, eieren en luxe beleg. Wat serveert hij zelf graag aan zijn gasten? “De eerste asperges zijn er omstreeks de paastijd weer, lekker op de klassieke manier met een botersausje of met een stukje zalm erbij. Ook is het fantastisch om je eigen paasbrood te bakken. Bijvoorbeeld met wat geraspte wortel en gedroogde abrikozen erin en een spijs van pistachenoten. Je zou het beslag ook in cupcakevormpjes kunnen doen, wanneer je niet zo’n broodbakker bent. Een andere suggestie is een mooie lamsbout die op een lage temperatuur in de oven heeft gegaard en waar je tafelgenoten zelf plakjes vanaf snijden. Een ware delicatesse.” 


Vaker vega

Of ga juist eens voor meer groenten. “Een leuk vegetarisch idee is om filet Americain van wortels te maken. Attractief uitgeserveerd in een ring als een soort steak tartaar of gewoon zo op een stukje brood. Voor het dessert zou je grote, holle chocolade eieren kunnen kopen die je met een verwarmd mes heel voorzichtig doormidden snijdt. Doe er bijvoorbeeld een bolletje ijs in, kwark met wat advocaat of slagroom met aardbeien, frambozen of stukjes banaan. Simpel, maar heel feestelijk.” Rudolph is tenslotte van mening dat het mooie aan deze feestdag is dat het zwaartepunt vooral op de lunch ligt. “Bij Kerstmis draait het meer om het diner. Ook lekker, maar bij Pasen blijft het wat dat betreft wat luchtiger. Echt een gezellig moment om weer eens bij te kletsen met familie en de vakantieplannen door te nemen.” 


Feit

Carotte Americain van Rudolph van Veen

Snijd zes bospenen in kleine stukjes, besprenkel met wat olijfolie en rooster in 20 á 25 minuten op 180 graden in de oven. Hak de wortels nadat ze zijn afgekoeld in een hakmolen met een eetlepel grove mosterd, eetlepel mayonaise, eetlepel ketchup, peper, zout en een scheutje worcestersaus. Laat even kort draaien, maal het zeker niet te fijn. Voeg een halve gesnipperde rode ui, twee fijngesneden augurken toe en meng nog even door elkaar. Lekker op een stukje ambachtelijk gebakken baguette, afgemaakt met wat fijngesneden hardgekookt ei, een uitje en peterselie. 

Delen

Journalist

Claudia Pietryga

Related articles