European Media Partner

Artrose kun je niet genezen, maar je kan het wel een halt toeroepen

Artrose is in Nederland de meest voorkomende gewrichtsaandoening van het houdings- en bewegingsapparaat. 

Artrose wordt veelal aangeduid als slijtage van het kraakbeen in gewrichten, maar eigenlijk is dat niet de juiste verklaring. Velen krijgen met artrose te maken, door de leeftijd, door een trauma (bijvoorbeeld een verdraaide knie of een gebroken been), of door pech, omdat artrose voorkomt in de familie.


Slechte kwaliteit 

Artrose gaat eigenlijk over een slechte kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht. De slechte cellen in het kraakbeen delen zich en uiteindelijk blijft er (bijna) geen kraakbeen meer over, vertelt Jan Jorn van ’t Land, manueeltherapeut gespecialiseerd in artrose. “Helaas is artrose niet te genezen, het is degeneratief. En als je het eenmaal hebt wordt het niet beter, maar je kunt er wel voor zorgen dat je minder last hebt van de gevolgen.” 


Er zijn verschillende manieren om de klachten die bij artrose ontstaan te behandelen., aldus Jan Jorn. “Je kunt denken aan fysiotherapie, medicatie, injecties of een MBST-behandeling. Je wilt dan als het ware een plafond in bouwen zodat je de neerwaartse spiraal onderbreekt. Dit moet ertoe leiden dat je minder pijn ervaart en weer bewegelijker wordt. En om een eventuele operatie aan bijvoorbeeld knie of heup nog uit te stellen.”


Gezonde levensstijl 

Een gezonde levensstijl waarbij men op de juiste manier beweegt helpt bij het behandelen van artrose, besluit Jan Jorn. “Vooral voldoende beweging is belangrijk, maar voldoende beweging kan lastig zijn voor artrose patiënten die pijn ervaren. Iemand met artrose in de knie kan moeite hebben met lopen, maar bijvoorbeeld minder pijn hebben tijdens het fietsen. Niets doen is geen optie. Door te blijven bewegen train je spieren die ervoor kunnen zorgen dat je minder pijn ervaart van de artrose.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles