European Media Partner

‘Angst houd je in leven’

Manhunters. Dat klinkt als een verhaal waarin superhelden achter een grote schurk aangaan. En dat is het ook. Alhoewel? Volgens de hoofdrolspelers niet helemaal. “We zijn gewoon twee doodnormale Amerikaanse politieagenten die, samen met onze Colombiaanse collega’s, aan een hele grote misdaadzaak hebben gewerkt.”

Stel: er wordt een serie gemaakt over je werk waarin je wordt geportretteerd als een superheld. Jouw taak is het om de slechterik op te pakken. En slecht, dat is hij. Hij vermoordt mensen, perst politici af en handelt in drugs, met veel doden en verslaafden als gevolg. Na een lange klopjacht schakel je hem uit. Op het moment dat je hem probeert te arresteren vlucht hij, en een collega-superheld schiet hem dood. Eind goed, al goed, wereld gered. En jij? Jij schittert op alle podia, wordt bejubeld en leeft nog lang en gelukkig. Dan knijp je je handjes dicht en geniet je van het succes toch? Niet Steve Murphy en Javier F. Peña. Na het succes van Narcos komen ze nu met een boek met daarin het echte verhaal over hun jacht op Pablo Escobar. Niet omdat ze vonden dat serie slecht was, maar omdat ze het echte verhaal wilden vertellen. “Het geweld was een stuk erger, er zijn echt vreselijke dingen gebeurd.” Een dubbelgesprek aan de hand van zeven stellingen. Over angst en vastberadenheid. Over drugs, politiewerk en slachtoffers. En over Colombia natuurlijk.

 

Als ik terug zou kunnen gaan in de tijd, zou ik het allemaal weer doen. Het is het dubbel en dwars waar geweest.

Javier F. Peña (JP): “Natuurlijk, no doubt. We zijn achter de meest barbaarse terrorist, wij noemen hem een narcoterrorist, aangegaan. We hebben samengewerkt met een van de beste politie-eenheden van de wereld, de Search Bloc, waaruit prachtige vriendschappen zijn voortgekomen. Het is ons gelukt om Pablo Escobar te stoppen. Wij hebben kunnen helpen om iemand te stoppen die duizenden mensen heeft vermoord, die verantwoordelijk was voor 80 procent van de wereldhandel in cocaïne. En we leven nog. Dus ja, het was het waard.”

Steve Murphy (SM): “Ik ben volledig met Javier mee eens. Escobar was een monopolist op het gebied van cocaïne en de samenwerking tussen de Colombiaanse politie en ons heeft geleid tot zijn dood. Een samenwerking die de wereld heeft laten zien dat niet alle politiemensen in Colombia corrupt zijn. De politieagenten van de Search Bloc zijn de echte helden. Op persoonlijk vlak vind ik het moeilijker om te zeggen of het het waard is geweest. Onze families wisten wat we deden, en zijn doodsbang geweest. We hebben heel veel mooie momenten met onze families gemist omdat we aan het werk waren. Het werk stond altijd op nummer 1. Mijn vrouw begreep dat wel, zij begreep dat hoe belangrijk het was, maar zij verdient wel alle credits voor wat ze heeft moeten opofferen.”

 

Vastberadenheid en angst waren constant strijdende factoren in mijn hoofd.

JP: “Uiteraard. Angst voor autobommen en de sicarios (huurmoordenaars van de drugskartels, red.) die achter me aankwamen. Angst om op de verkeerde plek te zijn op de verkeerde tijd. Ik was altijd bang. Maar hoewel ik bang was, kreeg ik bij elke moord die hij pleegde, elke autobom die ontplofte, nieuwe energie om door te gaan. Vastberadenheid om niet toe te geven aan de angst. En angst is niet slecht hè. Angst houd je ook in leven. Angst zorgt ervoor dat je oplettend blijft.”

SM: “Maar je moet er wel voor zorgen dat je die angst goed managet. Want als angst gaat overheersen, ga je verkeerde beslissingen nemen. Dat gezegd hebbende, we hebben dicht tegen burn-out aan gezeten. De angst heeft echt zijn tol geëist, maar de vastberadenheid komt wel terug zodra er weer een politieagent, of wie dan ook, op een laffe manier wordt vermoord. Dan ben je wel in staat om te denken: ‘Stop met huilen om jezelf en hoe zwaar je het hebt, ga naar buiten om de klus te klaren.’”

 

Het uitschakelen van Pablo Escobar was een groot succes, maar heeft geen enkel effect gehad op de productie en het gebruik van cocaïne.
JP: “Klopt. Het heeft misschien een week stilgelegen en toen kwamen er anderen die het overnamen. Dat is nu eenmaal de vicieuze cirkel van drugs. Zolang er vraag is, staan er mensen op die bereid zijn het risico te nemen om het te produceren en distribueren.”

STEVE: “Javier heeft gelijk. Er zijn zoveel nare mensen op de wereld die dit soort risico’s willen nemen. Je kan hier in Amerika nog steeds op elke straathoek in elke willekeurige grote stad drugs kopen. Dus nee, dat heeft ons werk niet kunnen verhelpen. Ik ben ook van mening dat we drugs niet ‘uit de wereld kunnen arresteren’. Ja, de politie moet producenten en handelaren van drugs nog steeds aanpakken om ons te beschermen, maar we moeten de bevolking ook onderwijzen over de gevaren van het gebruik van drugs. En dat op een zo’n vroeg mogelijke leeftijd. Als ik mijn kleinkinderen bang kan maken voor het gebruik van drugs, dan zal ik dat doen. Ik ben een voorstander van een gezamenlijke aanpak: politie, dokters, ouders, sportleraren, iedereen binnen de gemeenschap moet samenwerken om drugs uit de maatschappij te verdrijven.”

 

De gebruiker van cocaïne moet zich bewust zijn van zijn of haar aandeel in al het leed veroorzaakt door de drugkartels.

JP: “Hell yeah, daar ben ik het volledig mee eens.”

SM: “Weet je wat het is, ik heb vier kinderen en vijf kleinkinderen en ik vertel ze allemaal: ‘Iedereen maakt elke dag beslissingen, en leeft elke dag met de gevolgen van die beslissingen. Aan jullie de keuze welke beslissingen je maakt.’ Als je de beslissing neemt om cocaïne te gebruiken, maak je een keuze om de kans te lopen dat je verslaafd wordt.”

JP: “En je maakt een keuze om de drugshandelaren te financieren en ze een reden te geven om geweld te gebruiken.”

SM: “Precies.”

 

Het echte verhaal in het boek is een stuk minder leuk dan de serie op Netflix.
JP: “Hahaha, klopt helemaal. Narcos is Hollywood, het is entertainment. Niemand gaat een saai verhaal kijken op Netflix, dat hebben ze goed begrepen. De chronologie klopt, maar het is niet het echte verhaal. Daarom hebben wij ons boek geschreven. Het geweld was een stuk erger, er zijn echt vreselijke dingen gebeurd.”

SM: “Het echte verhaal is een stuk minder romantisch. Hoe spannend Narcos ook is, het is niet allemaal waar. In Narcos lijkt het alsof wij met één telefoontje hele gebouwen kunnen laten afzetten, dat we sneller dan kogels kunnen rennen, maar in het echt zijn we geen superhelden of extreme harde jongens. We zijn gewoon twee doodnormale Amerikaanse politieagenten die, samen met onze Colombiaanse collega’s, aan een hele grote misdaadzaak hebben gewerkt.”

 

Het legaliseren van drugs is dé oplossing om de drugsgerelateerde misdaad te stoppen.

SM: “Daar ben ik het totaal niet mee eens. Hier in Amerika dacht men ook dat met het legaliseren van marihuana de criminaliteit zou verdwijnen. Niet gebeurd. Illegale handel in marihuana vindt nog steeds plaats. Geweld dat hiermee gepaard gaat? Vindt nog steeds plaats. Criminelen geven niet zomaar hun markt op. Ik vind legalisering een heel slecht idee.”

JP: “Zeker als je bedenkt dat het effect van marihuana tegenwoordig zoveel sterker is. Vroeger kon je marihuana roken en nog functioneren. Nu zie je sommige kinderen na één joint knetterhigh zijn. Het effect is veel groter dan mensen denken, het is geen onschuldig middel dat je kan legaliseren.”

 

Tot slot: Colombia is een fantastisch land waar ik van hou.

JP: “Zeker, we moedigen mensen ook altijd aan om erheen te gaan. Bogota, Medellín, Cartagena, mooie steden met warme mensen. Als je de kans hebt, ga erheen. Colombia is een veiligere plek dan toen wij er waren.”

STEVE: “Helemaal mee eens. Mijn zoon wilde vorig jaar op vakantie, en toen heb ik Colombia aangeraden. Het is een heel mooie plek met superaardige mensen. Voor ons is het natuurlijk extra speciaal omdat mensen zo dankbaar zijn voor wat we hebben gedaan. Als Colombianen naar ons toe komen om ons te bedanken, geeft dat een fantastisch gevoel. Colombia heeft een heel speciaal plekje in ons hart. Wij hebben het land gezien toen het ergste van het ergste er plaatsvond, we hebben het land zien opkrabbelen en vorig jaar heb ik het land ervaren als een veilig land waar ik van heb genoten.”    

Feit

Manhunters is een boek over de jacht op Pablo Escobar, geschreven door de twee jager, Amerikaanse DEA-agenten Steve Murphy & Javier F. Peña. Het boek is verschenen op 12 november en is voor 20 euro verkrijgbaar in de (online) boekhandel en warenhuizen.

Delen

Journalist

Related articles