European Media Partner

Alentejo; alleskunner van Portugal

Ga eens van het gebaande pad af, sla Lissabon en Porto over en ga naar het prachtige Alentejo gelegen tussen de Costa de Liboa en Algarve. Met een kustlijn van maar liefst 100 kilometer lang en een oppervlakte van 26.000 km2 is de regio ongeveer even groot als Nederland, maar het aantal inwoners is maar 760.000. Genoeg ruimte en rust dus. 

Historie

Alentejo wordt ook wel de ‘broodmand’ van Portugal genoemd door de vruchtbare grond. Vele boeren verbouwden tarwe op hun land. Echter, is er sinds het lidmaatschap van Portugal in 1986 bij Europese Gemeenschap veel veranderd. De tarwe werd minder winstgevend en de boeren gingen op andere gewassen over. De regio staat bekend als een perfecte bestemming voor de levensgenieters en de sportievelingen onder ons. Er is voor ieder wat wils; van uitgestrekte vlakten, tot dromerige dorpjes en van olijfbomen tot rotsachtige kliffen. 


Actief in Alentejo

Alentejo is een groot gebied, maar het voelt toch als een kleinschalige bestemming voor een zon- en/ of sportvakantie, die nog niet bekend is onder de vele toeristen en waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Wandelaars kunnen hun geluk hier op. Met meer dan 1000 kilometer aan wandelroutes, die voornamelijk vlak zijn, is Alentejo het wandel- walhalla van Portugal. Zo kun je een prachtige route landinwaarts maken, de ‘historical way’, die onlangs is uitgeroepen tot beste wandelroute van Europa. Of wandel over de prachtige ‘fisherman’s trail’ langs de kust. 


Terug in de tijd

Ook de schilderachtige dorpjes in Alentejo zijn het bezoeken waard. De witte dorpjes met prachtige huizen en witte molens lijken soms net op het decor van een Hollywood film. Overblijfselen uit vergane tijden zijn volop aanwezig. De grootste stad in de regio, Évora, is uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO en stamt uit de Romeinse tijd. Haar smalle straatjes met booggangen doen denken aan de tijd dat de Arabieren heersten. Ook het dorpje Serpa, dat aan de oevers van de rivier de Guadiana ligt, stamt uit de tijd van de Romeinse overheersing. De grootste bezienswaardigheid is het uitzicht vanaf de enorme vestigingen van het kasteel met twee poorten, de Porta de Moura en de Beja. 


Of bezoek de sfeervolle ommuurde marmerstad, Estremoz, omgeven door kurkeiken, olijfbomen en wijngaarden, maar vooral marmergroeven. Sta vervolgens even stil in de tijd in het pittoreske Monsaraz, met haar witte huizen en rode daken. In het bezit zijn van een (huur) auto is dan ook geen straf en zorgt ervoor dat je niets hoeft te missen van dit mooie gebied! 


Eeuwenoude recepten

Ook de foodies onder ons kunnen hun hart ophalen in Alentejo. Al eeuwenlang kent Alentejo drie basis ingrediënten in haar keuken, namelijk brood, olijfolie en varkensvlees. Waar Spanje de tapas heeft, kun je hier heerlijke petiscos (hartige hapjes) nuttigen. Proef bijvoorbeeld eens de torresmos (soort spek) of migas (een broodomelet). Ook vind je verschillende soorten soepen terug in de keuken van Alentejo. Neem bijvoorbeeld eens de açorda à Alenteja, een traditionele broodsoep met eieren en kabeljauw. 


Wijn en sterren

De Alentejo regio is door zijn vruchtbare grond ook nog eens dé wijnstreek van Portugal. Je kan dus je hele vakantie genieten van goede wijnen tijdens de vele wijnproeverijen die er overal te doen zijn. Sluit je vakantie af met een goed glas wijn en bekijk de prachtige sterrenhemel. De regio is vijf jaar geleden uitgeroepen tot ‘Starlight Tourism Destination’. Alentejo kent bijna geen licht vervuiling en daardoor kun je 250 nachten per jaar de Melkweg bewonderen. Kortom, in Alentejo kom je tijdens je vakantie niets tekort. Rust, natuur, sportieve activiteiten, historie, lekker eten en wijn, het is er allemaal! 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles