European Media Partner

Aantrekkelijk Aerdenhout

De naam Aerdenhout komt van ‘Den Anderen Hout’. Aerdenhout was een ander ‘hout’, wat wil zeggen een ander bosgebied, dan de Haarlemmerhout. Maar het staat vooral bekend om haar villa’s, die gelegen zijn in de bossen rondom het dorp zelf.  

Toch is Aerdenhout meer dan dat. Veel van de prachtige landgoederen kennen namelijk een rijke geschiedenis. Een bijzonder bouwwerk was lange tijd de ‘Kareol’ aan de Lennepweg in Aerdenhout. Dit huis werd vroeger bewoond door de heer Bunge en fungeerde in de Tweede Wereldoorlog als herstellingsoord voor oorlogsgewonden. Dit gebouw was ook tevens het eerste huis in Nederland waarin gewapend beton is verwerkt. 


Ook het huis Haringbuys heeft een bijzondere geschiedenis. Het Haringbuys werd vroeger gebruikt als herberg voor de vissers uit Zandvoort die door de duinen met hun manden vis naar de markt in Haarlem liepen. 


Aerdenhout ligt in de gemeente Bloemendaal en er zijn veel plekken in de regio die men kan bezoeken. Zo is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland, Haarlem, op nog geen twintig minuten afstand met de auto (of neem de trein vanaf station Heemstede-Aerdenhout, nog sneller). Een middagje cultuursnuiven en de meesterwerken van Frans Hals bewonderen zijn dus binnen handbereik. Ook de stranden van Zandvoort en Bloemendaal liggen om de hoek. Een heerlijke strandwandeling op de zondagmiddag kan dus vaste prik worden. Aerdenhout heeft een perfecte ligging midden in de natuur en vlakbij de stad Haarlem en het strand. Zo kun je genieten van de rust en ruimte om je heen, terwijl de reuring van een grote stad en de zilte zeelucht om de hoek te vinden zijn.   

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles