European Media Partner

3 vragen aan… Hubert Verheijen, uitvinder van EcoBrush

Er zijn veel aspecten die bijdragen aan milieuvervuiling. Zelfs de meest kleine dingen helpen een handje mee. Zo ook verf, maar hoe komt dit?

Wat maakt verven schadelijk voor het milieu?

“Het positieve aan verven is dat verf ervoor zorgt dat hout niet wegrot en kleur geeft aan de samenleving. Maar helaas zijn er ook enkele schadelijke aspecten. Allereerst zitten in bijna alle verfsoorten microplastics die schadelijk zijn als ze in het milieu terecht komen, doordat kwasten onder de kraan worden uitgespoeld. Daarnaast zit met name in alkyd verven het oplosmiddel terpentine dat schadelijk is voor het milieu. Ook gebruiken mensen vaak plastic zakjes of folie om kwasten in op te bergen. Dat belast het milieu ook. Met een speciale kwasthouder is dit verleden tijd omdat je je kwast eenvoudig kunt opbergen. En met Ecobrush hoef je je kwast zelfs niet meer uit te spoelen onder de kraan omdat de Ecobrush in de speciale kwasthouder vanzelf schoon wordt. Dus bespaar je naast weggooikwasten ook nog eens terpentine en folie.”


Hoe kunnen we verven verduurzamen?

“Het grootste verbeterpunt ligt denk ik bij het niet meer weggooien van kwasten. Alleen al in Nederland worden jaarlijks miljoenen verfkwasten onnodig weggegooid. Daar zitten ook dure kwasten tussen die uitgedroogd in een potje staan. 

De speciale kwasthouder is een bidon waar je een verfkwast in kunt brengen waardoor deze niet uitdroogt of beschadigt. Dit is dé oplossing om geen kwasten meer weg te hoeven gooien want je kwasten blijven soepel en gaan dus jarenlang mee. Tezamen met de Ecobrush, een professionele verfkwast geschikt voor acryl en alkyd wordt schilderen helemaal een feest want hij wordt ook nog eens vanzelf schoon!”


Waarom is duurzaamheid belangrijk voor jou?

“Ik denk dat het algemeen bekend is dat grondstoffen schaars zijn geworden. Het is daarom belangrijk dat je zo duurzaam mogelijk produceert en zo degelijk mogelijk opdat het product zo lang mogelijk kan worden gebruikt. Dit is de beste manier om het milieu te ontlasten. Dat zie je bijvoorbeeld ook aan Intomast (bespaart vlaggen) en Easycan, een hersluitbaar blikje.”

Delen

Journalist

Roos Breed

Related articles