European Media Partner

3 vragen aan Amit Atwal

Aan welke risico’s moet men denken wanneer mensen zich te laat laten testen op een soa? 


“Als men zich te laat of niet laat testen kan de infectie zich uitbreiden en dat kan resulteren in onvruchtbaarheid, voornamelijk bij vrouwen. Ook kun je als je te lang wacht onbewust een soa doorgeven. En in het geval van hiv kan de infectie resulteren in aids, wat zelfs dodelijk kan zijn.”

Hoe zorgen we ervoor dat mensen zich laten testen? 


“We leven in het tijdperk van Tinder en Happn waarbij seksueel contact los is. Het is daarom van belang dat men er bij twijfel over praat en zich laat testen. Gewaarschuwd worden, een ex- partner die zich schuldig voelt, of het erover hebben met vrienden zorgt ervoor dat men zich laat testen.” 


Hoe snel moet je je laten testen?


“Men moet zich niet te snel laten testen. Wij hanteren een ‘window’ periode. Dit houdt in dat wij mensen die bij ons komen en de dag ervoor onveilige seks hebben gehad weer terug naar huis sturen.  Het lichaam moet namelijk eerst antistoffen aanmaken. Dit is voor iedereen anders, de één maakt deze bijvoorbeeld na 10 dagen aan de ander na 12 dagen. Dit hangt ook af van de verschillende testen die er zijn en de bijbehorende wachttijden op de uitslag.”

Delen

Journalist

Related articles